Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η συνέντευξη της Χριστίνας Βασδόκα στο Aridaia News

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΖΩΩΝ ΑΡΙΔΑΙΑΣ "Η ΕΛΠΙΔΑ", ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΔΟΚΑ, ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ARIDAIA NEWS ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ!!

1) Ο σύλλογος Φίλων Ζώων Αριδαίας "Η Ελπίδα" μετρά οκτώ χρόνια ζωής. Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε αυτή την ομάδα;

ΑΠ: Η έλλειψη κρατικής μέριμνας, η πλήρης αδιαφορία της τότε δημοτικής αρχής, οι κακοποιήσεις, οι ασθένειες των ζώων που απειλούσαν ακόμα και την δημόσια υγεία και φυσικά η ευαισθησία και αποφασιστικότητα του να προσφέρεις και να προστατεύσεις πλάσματα αδύναμα, ανήμπορα και αθώα, πλάσματα που εξαρτώνται πλήρως από τον άνθρωπο για την διαβίωσή τους, ήταν οι κυριότεροι λόγοι που δημιουργήθηκε αυτός ο σύλλογος.

2) Έχουν βρεθεί υποστηρικτές στο δύσκολο έργο που επιτελείτε;

ΑΠ: Η συνεργασία που έχουμε με τον δήμο Αριδαίας από το 2007 και μετά θα έλεγα πως είναι πολύ καλή. Είναι από τους λίγους δήμους σε όλη την Ελλάδα που κάθε χρόνο εγκρίνουν κονδύλια για τις στειρώσεις και περιθάλψεις των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και δεν έχουν προτιμήσει τις «εύκολες» λύσεις που οι περισσότεροι δήμοι υιοθετούν όπως π.χ. οι μαζικές δηλητηριάσεις και η μεταφορά των αδέσποτων από την μία περιοχή στην άλλη. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, μιας και έχουν παρατηρηθεί περιστατικά οργανωμένων και μαζικών εγκαταλείψεων αδέσποτων στην περιοχή μας. Βέβαια έχουν να γίνουν ακόμα πολλά στην περιοχή της Αλμωπίας, η πολιτική βούληση και οι καθοριστικές αποφάσεις και μέτρα για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος είναι απαραίτητοι παράγοντες, όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Επίσης θεωρώ υποχρέωση μου να αναφέρω την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με το αστυνομικό τμήμα Αριδαίας και τον Διοικητή του τμήματος τον κ. Γάκη. Η καλή συνεργασία με τα αστυνομικά όργανα και η σοβαρή στάση που κρατούν απέναντι στους ζωόφιλους πολίτες αλλά και στον σύλλογό μας, η σοβαρότητα που αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις των κακοποιήσεων που καταγγέλλουμε, είναι αξιοσημείωτη και την εκτιμούμε δεόντως. Μόνο με την αυστηρή εφαρμογή των νόμων θα μπορέσουμε να δούμε κάτι να αλλάζει και σ’ αυτόν τον τομέα.

3) Σε ποιες ενέργειες νομίζετε ότι θα πρέπει να προβεί η νέα δημοτική αρχή, ενόψει των εκλογών, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα στον νέο δήμο Αλμωπίας;

ΑΠ: Θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να ασκήσει αποτελεσματικά την εποπτεία της για την εφαρμογή των νόμων, που σαν στόχο έχουν την αποφυγή ύπαρξης αδέσποτων ζώων. Να επιβάλλει τα πρόστιμα σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τους νόμους αυτούς και που αφορούν στους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς και ειδικότερα σε όσους αφήνουν τα ζώα τους έκθετα ή αδέσποτα καθώς και σε όσους δεν έχουν ταυτοποιήσει ηλεκτρονικά τα σκυλιά τους. Σημαντικό κομμάτι είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών με καμπάνιες, ενημερωτικά φυλλάδια και εκδηλώσεις για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, για την ενημέρωση γύρω από τις στειρώσεις, την εγκατάλειψη, τις κακοποιήσεις και τις νομικές επιπτώσεις, αλλά και εν γένει για την ανθρώπινη σωστή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα. Μία πολύ σημαντική έλλειψη στην περιοχή που μοιραία γεννά και πολλά προβλήματα και που θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, είναι η δημιουργία ενός κτηνιατρικού σταθμού – κέντρου φιλοξενίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων. Οι στειρώσεις, οι εμβολιασμοί, οι κάθε λογής κτηνιατρικές επεμβάσεις αλλά και τα έκτακτα περιστατικά, γίνονται αυτή την στιγμή στην Έδεσσα, πολύ μακριά για να αντιμετωπιστεί ένα επείγον περιστατικό ας πούμε από τον Αρχάγγελο. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ζώων στην περιοχή αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, καθώς δεν έχουν οι ίδιοι μεταφορικό μέσο, ούτε την οικονομική δυνατότητα για να φωνάξουν κάποιο κτηνίατρο από την Έδεσσα να τους εξυπηρετήσει. Πολλά ζώα δυστυχώς μένουν χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη με μοιραία κατάληξη για τα ίδια. Πολλοί ιδιοκτήτες εξάλλου, όταν βλέπουν ότι το ζώο τους είναι άρρωστο, το εγκαταλείπουν με τραγικές συνέπειες για το ίδιο το ζώο. Ένα τέτοιο μέτρο λοιπόν θα είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή μιας τέτοιας απόφασης. Και δεν μιλάμε μόνο φυσικά για ζώα συντροφιάς αλλά και για τα άλλα ζώα που υπάρχουν στην περιοχή. Επίσης ένα τέτοιο κέντρο θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν πανσιόν φιλοξενίας, αφού πολλοί ιδιοκτήτες θέλοντας να φύγουν διακοπές προβληματίζονται για το που θα αφήσουν το ζώο τους. Μην ξεχνάμε και αυτούς που δεν διστάζουν να το εγκαταλείψουν, όταν ανακαλύπτουν ότι ένα ζώο στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Η δημιουργία ενός δημοτικού κτηνιατρείου και η πρόσληψη ενός κτηνιάτρου θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα λύσει πολλά προβλήματα. Οι στειρώσεις των αδέσποτων ζώων θα αυξηθούν και θα γίνονται πιο γρήγορα και στην ώρα τους. Αυτό θα σημαίνει αυτόματα και μεγαλύτερο έλεγχο του πληθυσμού τους. Οι προτάσεις μας είναι υλοποιήσιμες, μπορούμε να βοηθήσουμε την δημοτική αρχή στην πραγματοποίησή τους, αλλά όπως προανέφερα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολιτική βούληση και η συνειδητοποίηση εκ μέρους της δημοτικής αρχής ότι πρέπει να ασχοληθεί ουσιαστικά και να σκύψει με σοβαρότητα επάνω στο πρόβλημα αυτό.

4) Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τον σύλλογο, κατά την διάρκεια αυτών των οκτώ ετών;

ΑΠ: Να αποδείξουμε και να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν είμαστε οι «γραφικοί» φιλόζωοι που το μόνο που κάνουμε είναι να τρέχουμε πίσω από τα αδέσποτα για να τα ταΐσουμε και να μαλώνουμε με τον κόσμο. Ο σκοπός μας είναι μεν η προστασία των ζώων αυτών, αλλά από την άλλη οι συμπολίτες μας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε εμείς πρώτα απ’ όλους που δεν θέλουμε να υπάρχουν αδέσποτα ζώα, λαμβάνοντας υπόψη και την προστασία της ανθρώπινης κοινωνίας. Άλλωστε το έχουμε αποδείξει αυτό όταν ανταποκρινόμαστε αμέσως σε σοβαρές και επείγουσες καταστάσεις που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την ανθρώπινη κοινωνία.
Άλλη μία πρόκληση ήταν να εδραιώσουμε τον σύλλογο στην συνείδηση του κόσμου. Να παρουσιάσουμε και να δείξουμε το πολύπλευρο και πολύ δύσκολο έργο μας και να καταφέρουμε να στηλιτεύσουμε παρωχημένες αντιλήψεις. Το να ασχολείσαι με ζωντανά πλάσματα, το να έρχεσαι αντιμέτωπος με κάθε είδους κακοποιήσεων, το να αναγκάζεσαι να κάνεις ευθανασία σε ένα ζώο που το χτύπησε αυτοκίνητο και σερνόταν με σπασμένη την λεκάνη του επί μία βδομάδα χωρίς κανένας να ενδιαφερθεί, το να βλέπεις σκελετωμένα από την ασιτία ζώα με την κατάστασή τους να είναι μη αναστρέψιμη, να βλέπεις ζώα να πεθαίνουν μέσα σε μαρτυρικούς πόνους από την φόλα που κάποιοι «συνάνθρωποί» μας τους έδωσαν να φάνε, όλα αυτά είναι μια μεγάλη πρόκληση για μας. Δεν μπορεί η σημερινή κοινωνία μας να φέρεται με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο σε αυτά τα πλάσματα. Που σημειωτέων τα περισσότερα κάποτε είχαν έναν ανεύθυνο ιδιοκτήτη. Δεν φταίνε αυτά που έγιναν αδέσποτα.


5) Ποια είναι κατά την γνώμη σας η αιτία που η κοινωνία δυσκολεύεται να δείξει το ανθρώπινό της πρόσωπο στα ζώα;
ΑΠ: Η αντίληψη ότι τα ζώα είναι υποδεέστερα από τον άνθρωπο. Η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος είναι ο κυρίαρχος και ότι έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να τα εκμεταλλεύεται με τρόπο ανήθικο και απάνθρωπο. Ότι μπορούμε εμείς οι άνθρωποι χωρίς όρους και κανόνες να τα σφάζουμε για να τα φάμε, να τα γδέρνουμε ζωντανά για να φορέσουμε την γούνα τους, να τα έχουμε κλεισμένα σε κλουβιά με μέγεθος κόλλας Α4 για να παίρνουμε τ’ αυγά τους, να τα έχουμε σε κλουβιά κλεισμένα για να ακούμε το θλιμένο κελάηδημά τους, να τα βασανίζουμε για να τα μάθουμε να κάνουν κόλπα που μας διασκεδάζουν και μας ψυχαγωγούν όπως στα τσίρκο, να τα δένουμε με μικρές αλυσίδες στον κήπο μας στερώντας τους την ελευθερία τους και την επαφή τους με τον άνθρωπο, κρατώντας τα ακινητοποιημένα σε στενούς χώρους για να μην κινούνται και χάσουν έτσι κανένα γραμμάριο από το πολύτιμο κρέας τους και ζώντας έτσι την ζωή τους μέχρι να έρθει η λύτρωση του μαχαιριού στον λαιμό τους, ακόμα και σκοτώνοντάς τα για να κάνουμε το «χόμπυ» μας.
Σήμερα οι ανάγκες των ζώων, το ότι είναι όντα συναισθανόμενα, ότι έχουν απίστευτη νόηση και εξυπνάδα, ότι μεταξύ των ειδών αναπτύσσονται δεσμοί φιλίας, αγάπης και αλληλεγγύης, ότι αναπτύσσουν αξιοζήλευτες κοινωνίες, ότι μπορούν να δεθούν και να προσφέρουν στον άνθρωπο ποικιλία συναισθημάτων και αντιδράσεων, όλα αυτά σήμερα είναι γνωστά, τεκμηριωμένα και αυταπόδεικτα.
Η παιδεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της ζωοφιλίας και μάλιστα από τις πολύ μικρές ηλικίες. Επίσης η εκκλησία θα μπορούσε να παίξει κι αυτή σπουδαίο ρόλο, εάν στα κηρύγματα τους οι ιερείς δίδασκαν και αυτοί με την σειρά τους τον σεβασμό, την αγάπη και την συμπόνια προς τους αδύναμους συγκάτοικούς μας που είναι τα ζώα.
Η κοινωνία λοιπόν προς το παρόν δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο απέναντι στα ζώα με ένα σωρό διαφορετικούς και απάνθρωπους τρόπους. Μόνο αν συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι κι εμείς είμαστε μόνο ένας κρίκος αυτής της αλυσίδας που λέγεται βιοποικιλότητα, μόνο τότε θα δούμε κάτι να αλλάζει πραγματικά.

6) Ποιες είναι αυτή τη στιγμή οι άμεσες ανάγκες που έχει ο σύλλογος;
ΑΠ: Μας λείπουν εθελοντές, ενεργά μέλη που να μπορούν και να έχουν την διάθεση να προσφέρουν. Ασχολούμαστε με πολλά και ένα καλά οργανωμένο δίκτυο εθελοντών θα ήταν ότι καλύτερο.
Επισκέψεις στα σχολεία, ενημερώσεις στα τοπικά διαμερίσματα, διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων, ημερίδων, δημοσίευση άρθρων στον τύπο, δίκτυο εθελοντών που να αναλάβει το τάϊσμα των αδέσποτων έξω από τις κατοικημένες περιοχές, που να μπορούν να φιλοξενούν ζώα και ιδιαίτερα κουτάβια στα σπίτια τους μέχρι την υιοθεσία τους, είναι μερικά μόνο από αυτά που κάποιος θα μπορούσε να διαλέξει για να προσφέρει.
Ύστερα, πολλοί έχουν την εντύπωση ότι πληρωνόμαστε γι αυτό που κάνουμε. Όχι μόνο δεν πληρωνόμαστε αλλά βάζουμε και από την τσέπη μας. Η οικονομική ενίσχυση λοιπόν, οι δωρεές τροφών και οι χορηγίες, είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο σύλλογος και να συνεχίσει το έργο του. Τα μηνιαία έξοδά του είναι πολλά και δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει.


7) Τι απαντάτε στους επικριτές σας;
ΑΠ: Ότι το να κρίνεις και να κατακρίνεις είναι πολύ εύκολο. Επίσης πολύ εύκολο είναι να φωνάζεις, να γκρινιάζεις και να ζητάς λύση εδώ και τώρα. Και να περιμένεις πάντα από τους άλλους να κάνουν αυτά που εσύ ζητάς. Το δύσκολο είναι να αφήσεις την αναπαυτική πολυθρόνα σου και να αναλάβεις πρωτοβουλίες. Να αναλάβεις δράση και να γίνεις ενεργός πολίτης. Δεν γίνεται να γκρινιάζεις για τα σκουπίδια που είναι έξω από την πόρτα σου κι εσύ ο ίδιος να πηγαίνεις στο ποτάμι και να πετάς τα μπάζα σου και τις ηλεκτρικές συσκευές σου. Δεν γίνεται να φωνάζεις για τα αδέσποτα κι εσύ ο ίδιος να εγκαταλείπεις το δικό σου σκυλί. Δεν γίνεται να τα περιμένεις όλα από την τοπική αυτοδιοίκηση κι εσύ να μην συνεισφέρεις. Είμαστε μια κοινωνία πολιτών και όλοι μαζί και στο μέτρο που ο κάθε ένας μπορεί, πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι. Δυστυχώς η έννοια εθελοντισμός είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο στην Ελλάδα. Έχουμε μάθει να τα περιμένουμε όλα έτοιμα χωρίς να προσφέρουμε.
Σε ότι αφορά τον δικό μας σύλλογο, κάνουμε ότι μπορούμε (πολλές φορές και πέρα από τις δυνατότητές μας) με την υποδομή και την οργάνωση που έχουμε. Εμείς δεν απαιτούμε από κανέναν να αγαπάει τα ζώα. Απαιτούμε όμως να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα και σύμφωνα με τους νόμους που τα προστατεύουν. Λύσεις υπάρχουν, μαγικές λύσεις δεν έχουμε, όμως εάν συνεργαστούμε όλοι, φιλόζωοι και μη, πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση θα καταφέρουμε πολλά περισσότερα.
Και γι αυτούς που ίσως πουν ότι «εδώ τόσοι άνθρωποι, τόσα παιδιά κοντά μας ή πιο μακριά υποφέρουν, με τα ζώα θα ασχολούμαστε;» έχουμε να πούμε το εξής: Η αγάπη δεν μοιράζεται, δεν χωρίζεται. Την μοιράζουμε απλόχερα και σε όποιον την έχει ανάγκη. Η συμπόνια για τα ζώα, η τρυφερότητά μας γι αυτά, το ενδιαφέρον μας για την ζωή τους και την τύχη τους είναι τα πιο σίγουρα δείγματα του σεβασμού, της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας που πρέπει να χαρακτηρίζει από κάθε άποψη την ζωή μας. Με δυο λόγια: της ανθρωπιάς μας.


8) Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι απλοί πολίτες το δύσκολο έργο σας;
ΑΠ: Να μας ειδοποιούν κατ’ αρχάς για επείγοντα περιστατικά και να μην αδιαφορούν στον πόνο ενός ζώου. Να καταγγέλλουν τις περιπτώσεις των κακοποιήσεων. Να στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα της γειτονιάς τους σε συνεργασία με τον σύλλογο. Να τα φροντίζουν και να τα ταΐζουν. Το φαγητό που τους περίσσεψε να μην το πετάνε στα σκουπίδια. Ας το δίνουν στα πεινασμένα ζώα. Ένα μπολάκι με νερό είναι απαραίτητο αυτή την εποχή για να σβήνουν την δίψα τους τα περιπλανώμενα ζώα. Απλές κινήσεις που σου δίνουν απίστευτη ηθική και ψυχική ικανοποίηση και απίστευτη ευγνωμοσύνη από πλευράς των ζώων.
Μπορούν να γίνουν μέλη στον σύλλογό μας. Με 25 ευρώ τον χρόνο μας στηρίζουν και δυναμώνουν τον σύλλογο και την φωνή του προς τα έξω.

9) Ποιοι είναι οι τρόποι επικοινωνίας με τον σύλλογο «Η Ελπίδα»;
ΑΠ: Μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει στο 6974711945. Επίσης για επείγοντα περιστατικά στο τηλέφωνο 6976206941.
Στο ίντερνετ: www.elpidafs.blogspot.com email: elpidafs@gmail.com
Στο facebook: http://www.facebook.com/photo.php?pid=30690943&id=1265662178#!/group.php?gid=120409914660131
Αριθμός Λογαριασμού Εμπορικής Τράπεζας: 86473020

ΤΟ ARIDAIA NEWS ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΖΩΩΝ ΑΡΙΔΑΙΑΣ «Η ΕΛΠΙΔΑ», κ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΔΟΚΑ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News