
Θα ήταν κάτι παραπάνω από μοιραίο, εάν για τρίτη συνεχή χρονιά η κ. Παλιαδέλη έπεφτε πάνω σε οστά ή σε χρυσά στεφάνια, όπως συνέβη στις 25 Αυγούστου του 2008 και τον ίδιο ακριβώς μήνα και την ίδια ημερομηνία το 2009. “Δεν περιμέναμε κάτι εντυπωσιακό, είναι η αλήθεια, κατά τη φετινή έρευνα”, επεσήμανε σε συνομιλία μας η αρχαιολόγος.
Η ανασκαφή που συνεχίστηκε στον ίδιο χώρο επί δύο περίπου εβδομάδες (ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή), με χρηματοδότηση από το ΑΠΘ, ήταν… ήσυχη.
Φέτος, ωστόσο, υπήρξε μία άλλη, εξίσου εντυπωσιακή, εξέλιξη: τα οστά που ανακαλύφθηκαν το 2008 ταυτοποιήθηκαν. Ανήκουν σε άντρα και είναι πολύ πιθανόν πλέον να μιλάμε για τον Ηρακλή. Η ανθρωπολογική εξέταση έδειξε ότι πρόκειται για έναν έφηβο ηλικίας 14 έως 17 χρονών. “Είναι σημαντικά στοιχεία. Εφόσον ο ανθρωπολόγος μας διαβεβαιώνει ότι είναι ανδρικά, η υπόθεσή μας για τον Ηρακλή ενισχύεται”, επεσήμανε η κ. Παλιαδέλη.
Υπενθυμίζουμε ότι τα οστά βρέθηκαν σε ένα χάλκινο αγγείο, εντελώς πράσινο από την οξείδωση, που περιείχε ένα λίγο μικρότερο, απείραχτο από τον χρόνο. Στο εσωτερικό του η ομάδα του ΑΠΘ είχε βρει ένα χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς, σχεδόν εφάμιλλο σε ποιότητα και ίδιο σε διαστάσεις με εκείνα από τους ασύλητους βασιλικούς τάφους της μεγάλης τούμπας.
Αναζητώντας τη Βαρσίνη
Τώρα, το επόμενο βήμα είναι να ταυτοποιηθεί και ο σκελετός που ήρθε στο φως πέρυσι, ελάχιστα μέτρα μακριά από την πρώτη ανασκαφή. Τα οστά αυτά βρέθηκαν μέσα σε μια εξαιρετική υδρία, πολύ συγγενική, ως προς το σχήμα και την ποιότητά της, με την ασημένια υδρία από τον τάφο του πρίγκιπα της μεγάλης τούμπας της Βεργίνας.
Βέβαια, αυτή η ανθρωπολογική εξέταση παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς τα οστά είναι κονιορτοποιημένα και δύσκολα μπορεί να διαπιστωθούν το φύλο και η ηλικία του ατόμου στο οποίο ανήκουν. “Είναι αρκετά φθαρμένα, αλλά αυτή είναι η πρώτη εικόνα. Με την εξέταση, όλο και κάτι μπορεί να βρεθεί”, αισιοδοξεί η κ. Παλιαδέλη, η οποία αναμένει, όπως και όλοι μας, περαιτέρω στοιχεία τον Σεπτέμβριο. Εάν διαπιστωθεί πάντως ότι τα οστά ανήκουν σε γυναίκα, ηλικίας 45 έως 48 χρονών, τότε δεν αποκλείεται να πρόκειται για την Περσίδα Βαρσίνη, μητέρα του Ηρακλή.
Παναθηναϊκός αμφορέας
Οι δύο ταφές, ως γνωστόν, συνδέονται. Αποτελούν ενιαίο σύνολο, καθώς δεν βρέθηκαν στην παρακείμενη βασιλική νεκρόπολη αλλά στο πιο δημόσιο σημείο της οχυρωμένης πόλης των Αιγών, λίγο βορειότερα από το θέατρο και το ανάκτορο, δίπλα στα αφιερώματα της βασίλισσας Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στη θεά Εύκλεια. Φαίνεται να έγιναν με μυστικότητα, καθώς ήταν η εποχή που ο Κάσσανδρος, για να ανεβεί στον μακεδονικό θρόνο, κυνηγούσε λυσσαλέα την οικογένεια και τους απογόνους του Μεγάλου Αλέξανδρου. Φως στην έρευνα πιθανολογείται ότι μπορεί να ρίξει και ο ασημένιος παναθηναϊκός αμφορέας, που βρέθηκε δίπλα στην υδρία. Μόλις καθαριστεί, τα σχέδια και οι παραστάσεις του ίσως να δώσουν κάποιες επιπλέον απαντήσεις στο μυστήριο.
Μέχρι τότε, βασικό μέλημα της κ. Παλιαδέλη είναι η δημοσίευση όσων έχουν έρθει στο φως. “Θεωρούμε μέγιστη επιστημονική υποχρέωση τη δημοσίευση, και αν δεν είχαν βγει αυτά τα δύο εντυπωσιακά σύνολα, προς τα εκεί κατευθυνόμασταν”, πρόσθεσε.
---
www.makthes.gr - Έλσα Σπυριδοπούλου
Stavro Gera Gera !! Anebase Polla !!
ΑπάντησηΔιαγραφή