Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

«Εδώ ο κόσμος πεινάει και εσύ ταΐζεις τα παλιόσκυλα...»

Κυρία μου έχετε τα δίκια σας αλλά αφήστε με να σας εξηγήσω!

Αν πάρεις δέκα σκυλιά και πας και τ' αφήσεις σ' έναν αγριότοπο, σε μια ερημιά απ' όπου δεν περνάει ψυχή ζώσα, τα σκυλιά αυτά μέσα σε λίγες εβδομάδες θα ξαναγίνουν λύκοι...
Ζυράννα Ζατέλη - Και με το φως του λύκου επανέρχονται

Φυσικά η Ζυράννα Ζατέλη χρησιμοποιεί ως μεταφορά τη φύση του σκύλου για να ξεμπροστιάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Όσο και αν προσπαθήσεις, ο σκύλος, λύκος δε ξαναγίνεται. Ο βιασμός της φύσης ενός είδους, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες του ανθρώπου ήταν τέτοιος που ουσιαστικά μετέτρεψε ένα ζώο σε πολυεργαλείο. Αυτή η διαδικασία ονομάστηκε εξημέρωση. Χαράχτηκε τόσο βαθιά στο dna του, τον βάφτισε καλύτερο φίλο του ανθρώπου αλλά ανήμπορο να αντεπεξέλθει μόνος του.

Αυτό ήθελα να εξηγήσω στην κυρία που με κοφτό ύφος και μια απέχθεια με στόχευε χθες. Με πέτυχε να διαπράττω έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και εν μέσω Χριστουγέννων δεν μπόρεσε να αντισταθεί και να μην με μαλώσει που ήμουν εκτός εορταστικού κλίματος.

Όταν με πέτυχε στις 3 το βράδυ να δίνω μια ολόκληρη λουκανικόπιτα στον αγαπημένο μου αδέσποτο της πλατείας, σταμάτησε δίπλα μου, ανασήκωσε το φρύδι και με τα χείλη σφιχτά μου είπε (όχι όσο δυνατά θα ήθελε νομίζω): " Παιδί μου εδώ ο κόσμος πεινάει και εσύ ταΐζεις τα παλιόσκυλα..."   

Ώσπου να γυρίσω για να δω ποιος με είχε κεραυνοβολήσει, είχε ήδη φτάσει δίπλα μου, με κοίταζε με αποτροπιασμό αλλά και καμάρι που είχε πει κάτι τόσο επιτυχημένο και δεν νομίζω ότι πρόλαβε να δει το σαστισμένο μου ύφος. Δεν μου έδωσε καν την ευκαιρία να της απαντήσω. Που ήξερε η κυρία τι κάνω εγώ για εκείνους που πεινάνε και από που και ως που...; Noμίζω θα μας έπαιρνε ώρες αν ξεκινάγαμε εκέινη τη στιγμή τη συζήτηση.

Οπότε της εξηγούμαι από εδώ και νομίζω πως θα πιάσει καλύτερα τόπο.

Το έργο αυτό το έχω ξαναδεί και αναγκαστικά επαναλαμβάνομαι.   

Σε μία χώρα που ιστορικά μέχρι πριν λίγες δεκαετίες o σκύλος ήταν τσοπάνης, η εξέλιξη της σχέσης μας με το ζώο ήταν πολύπαθη και συχνά αστεία. Ο σκύλος τσοπάνης, με τη βοήθεια της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 80, έγινε πιο δημοφιλής και αγαπητός. Μεγάλες στιγμές τότε για τα απανταχού κόλεϊ που κατέκλυσαν τα ελληνικά νοικοκυριά. Ναι,τη Λάση εννοώ. Έτσι έγινε γνωστή η συγκεκριμένη ράτσα και ήταν αδύνατο να εξηγήσεις τότε σε κάποιον επίδοξο αγοραστή πως "το Λάση" που πήρε είναι κάτι άλλο από αυτό που βλέπει στις ταινίες. Δεν πηδάει στα ποτάμια να σε σώσει, δεν σου δίνει το φιλί της ζωής, δεν σβήνει φωτιές και δεν σου φέρνει τις παντόφλες όταν γυρνάς σπίτι.  

Αργότερα, και ενώ ο Έλληνας άρχισε να φλερτάρει με έννοιες όπως το status και το lifestyle, η μόδα πήρε αμπάριζα και τα σκυλιά. Ντόπερμαν και Ροτβάιλερ παντόυ. Σε εξώφυλλα περιοδικών, σε πασαρέλες, στο Κολωνάκι και σε όλη την επικράτεια. Σταδιακά τα "μουράτα" άρχισαν να χάνουν τη δημοφιλία τους από άλλες εξωτικές ράτσες που δεινοπάθησαν σε χέρια ιδιοκτητών και σε συνθήκες διόλου ιδανικές. Χάσκι και ελκηθρόσκυλα έλιωναν κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο. Βελγικά λυκόσκυλα στριμώχτηκαν σε δυαράκια. Κανισάκια και πεκινουά μπήκαν σε τσάντες Loui και έγιναν αξεσουάρ για μαντάμ και λολίτες. Τα σκυλιά πουλάγανε. Είχαν γίνει must και είχαν τρυπώσει για τα καλά στην ελληνική οικογένεια.

Και ύστερα ήρθε η κρίση...

Άνθρωποι χάσανε τις δουλειές τους. Πεινάσαν. Καταστράφήκαν. Μαζί με αυτούς, ήταν λογικό να τη πληρώσουν και τα ζώα. Σωστό; Λάθος; Λογικό; Αναμενόμενο; Δεν ξέρω.  

Ξέρω πως πρόσφατα, βρέθηκα πάλι να απολογούμαι που έχω σκύλο και δεν τον παρατάω στο δρόμο και που έδωσα λουκανικόπιτα στον Μπρούνο, τη στιγμή που πεινάνε άνθρωποι, συνάνθρωποί μου.

Όντως ο σκύλος κοστίζει και καμιά φορά τα έξοδα είναι πολύ μεγάλα. Πράγματι δίπλα μου πεινάει κόσμος και αδυνατεί να δώσει ένα ποτήρι γάλα στα παιδιά του αλλά αν πρόκειται να μπούμε σε τέτοιες διαδικασίες σύγκρισης φοβάμαι πως θα βρεθούμε σε ένα πολύ κυνικό και ισοπεδωτικό αδιέξοδο.  

Χιλιάδες σκυλιά αμολήθηκαν στους δρόμους με ένα νέο ισχυρό άλλοθι: Στην κρίση δε μας νοιάζουν τα ζώα.  

Το κακό είναι πως όχι μόνο τα αδέσποτα πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς τρομαχτικούς, αλλά πως γίνανε ακόμη πιο μισητά και απεχθή από ποτέ. Η τόσο in και trendy φιλοζωία έγινε περίγελος. Ο σκύλος που περιφέρεται στο δρόμο πεινασμένος και τρομαγμένος είναι κάτι το φυσικό. Αυτή είναι η θέση του ζώου και αυτό είναι το περισσότερο που του αξίζει. Οι κλωτσιές έγιναν ακόμη πιο συχνές και οι φόλες επίσης. Τα στατιστικά για τη χώρα μας και τα ζώα είναι αποκαρδιωτικά. Βέβαια δε χρειάζεται να δεις στατιστικές αν απλά κάνεις μια βόλτα στη πόλη ή πας σε ένα δημοτικό κυνοκομείο. Τότε καταλαβαίνεις πως Ευρώπη μας νοιάζει να είμαστε μόνο στο όνομα και το νόμισμα. Ο πολιτισμός ενός λαού καθρεφτίζεται και στο πως συμπεριφέρεται στα ζώα και όσο χιλιοπαιγμένο και αν ακούγεται αυτό το κλισέ είναι η αλήθεια μιας χώρας που εξακολουθεί να έχει κυρίες με γούνες που σου την λένε γιατί φροντίζεις ένα αδέσποτο ζώο, κυνηγούς που πυροβολούν αδιακρίτως και παράνομα θηράματα, γείτονες που πετάνε κουτάβια στα σκουπίδια και πιτσιρικάδες που πειραματίζονται με τις επτά ζωές της γάτας.

Να ξέρεις πάντως πως αυτός που θα στη πει για τη φροντίδα ενός ζώου που βρίσκεται στο δρόμο, μάλλον αδιαφορεί πλήρως και για τον άστεγο και τον πεινασμένο. Νομίζω πως τα κίνητρα του δεν είναι ανθρωπιστικά αλλά έχουν να κάνουν με εικόνες που τον ενοχλούν και τον χαλάνε αισθητικά.   

Σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη εποχή να κάνεις μαθήματα φιλοζωίας στους ανθρώπους αλλά τουλάχιστον ας έχουμε κατά νου τα βασικά. Μη το πάρεις σπίτι σου αν δεν είσαι αποφασισμένος. Αν τελικά το πάρεις απόφαση, διάλεξε κάποιο από τα χιλιάδες παρατημένα στα κυνοκομεία και τους δρόμους. Όταν το πάρεις, ανέλαβε τις ευθύνες σου. Αν φτάσεις να μην μπορείς να το συντηρήσεις, κάνε κάτι να μη βρεθεί στο δρόμο. Τέλος, όταν το βρεις στο δρόμο, δεν είσαι υποχρεωμένος να το φροντίσεις αλλά τουλάχιστον μη το κλωτσήσεις. Δεν σου φταίει το ζώο. Αν σου δείχνει δόντια, είναι γιατί εσύ το έμαθες έτσι.  

Και επίσης έχε κατά νου ό,τι η ιστορία έχει δείξει πως όταν αρχίζουν οι διωγμοί των ζώων, πλησιάζουν και αυτοί των ανθρώπων.

---
Πηγή: lifo.gr
Θανάσης Χαραμής

5 σχόλια:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ!!ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ!!ΕΝΑΝ ΑΣΤΕΓΟ ΘΑ ΤΟΝ "ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ" ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ...ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΟΜΩΣ ΟΧΙ!!ΟΠΩΣ ΝΙΩΘΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΡΑΤΕΙ!!Κ Η ΣΝΟΜΠ ΚΥΡΙΟΥΛΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ!!ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσες φορες θα το πουμε? ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ, ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ??Απλώς φροντιζει και τους δυο! Που ειναι το προβλημα?το θεαμα ενος υποσιτισμενου σκυλου θα τους ειναι ευχαριστο? Ποση κακια εχει η κυρια αυτη? Γιατι να το αποκαλέσει παλιοσκυλο, σε τι εφταιξε το ζωακι? Ελεος πια...

      Διαγραφή
  2. '' o πολιτισμος ενος λαου καθρεπτιζεται στο πως συμπεριφερεται στα ζωα" τελεια και παυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μα δεν ειναι ετσι ακριβως....δεν σημαινει οτι οποιος δεν αγαπαει τα ζωα τα κλωτσαει......και εσυ εδω φιλε μου κανεις υπεραπλουστευσεις για να τονισεις την αντιδραση της κυριας.Ουτε και η συμπεριφορα απεναντι στα ζωα ειναι δειγμα του πολιτισμου μας...οπως και ενας φιλοζωος δεν ειναι απαραιτητο οτι αγαπαει και τους ανθρωπους.Δειγμα πολιτισμου ειναι το ποσο σεβομαστε τον διπλανο μας και ανεχομαστε τις ιδιαιτεροτητες του καθενος.Ειναι σαν να λεμε σε εναν ανθρωπο που εχει εννοια να ζεστανει την οικογενεια του αν σκεφτεται το περιβαλον οταν καει οτι βρει.....πως σας φαινεται το κλισε''ο πολιτισμος ενος λαου καθρεπτιζεται στο ποσο σεβεται το περιβαλον'';;;;;Εσυ φιλοζωε σκεφτεσαι το περιβαλον οταν καις λαστιχα;;;Και αν δεν το σκεφτεσαι εισαι απολιτιστος;;; Κακο πραγμα οι απλουστευσεις.......Ο κοσμος δεν ειναι χωρισμενος σε φιλοζωους και μη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, οι απλουστεύσεις σίγουρα θολώνουν την ουσία. Αλλά, φίλε σχολιαστή, κάνεις ακριβώς αυτό:υπεραπλούστευση. Για πάράδειγμα, αυτός που καίει ό,τι βρει για να ζεσταθεί, ταυτόχρονα υπονομεύει τη ζωή του και την ζωή των παιδιών του, γιατί συμβάλλει στη μείωση αποθεμάτων νερού, μέσω των δένδρων που και όποιας βλάστησης βρίσκεται θύμα της απόγνωσής του (βλέπε λαθρο-υλοτομία), συμβάλλει στους καρκίνους που θα προκύψουν από την καύση ακατάλληλων ξύλων (το πεύκο για παράδειγμα είναι ξύλο με πολλούς κινδύνους), συμβάλλει στην ερημοποίηση της περιοχής και ΔΕΝ ΛΥΝΗ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ. Αντί να τα βάλει με όσους τον φέρνουν σ'αυτήν την κατάσταση, κανιβαλλίζει μαζί τους, έστω και από απελπισία (αντί να τη στρέψει εναντίον τους, π.χ ζητώντας ως πολίτης ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν).
    -Και ναι, ο πολιτισμός αντικατροπτίζεται και στη σχέση με το περιβάλλον, με ό,τι περιέχεται σ'αυτό, γιατί αφορά τρόπο σκέψης που διαχέεται παντού. Απλά, κάπου γίνεται αφιλτράριστα, γιατί ο ίδιος ο σκεπτόμενος τοποθετεί τον εαυτό του σε θέση ισχύος(κοινώς, εκεί που νοιώθει ότι μπορεί).
    -Σε κάθε περίπτωση, δεν θέλει κάποιος σχέση με ζώα-αδέσποτα; Με γεια του με χαρά του και δικό του θέμα. Να μην ασχοληθεί! Όσοι ασχολούνται γιατί τον ενοχλούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News