Κάθε χρόνο, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου αυξάνεται και αυτή η αύξηση εξηγείται εν μέρει από τη γήρανση του πληθυσμού, την έκθεση σε ορισμένα περιβαλλοντικά ρυπαντικά, αλλά και από παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής: το κάπνισμα, τη καθιστική ζωή… και τη διατροφή.
Αν και η διατροφή δεν μπορεί να λύσει τα πάντα, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, επισημαίνουν πολλοί ειδικοί στη διατροφή για την πρόληψη. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα, ίνες, αντιοξειδωτικά και μικροθρεπτικά συστατικά θα μπορούσε όχι μόνο να μειώσει τους κινδύνους ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, αλλά και να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να επιβραδύνει τις φλεγμονώδεις διαδικασίες που σχετίζονται με τη γήρανση. Βέβαια, αυτό ισχύει μόνο αν επιλέξουμε τα σωστά τρόφιμα. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησαν στο SheFinds, η δρ Kerry-Anne Perks και η διατροφολόγος Amy Davis παρουσιάζουν έξι βασικά τρόφιμα που αξίζει να προσθέσουμε στο πιάτο μας.
1. Τα μούρα: μικρές αντιοξειδωτικές βόμβες
Μύρτιλα, σμέουρα, φράουλες… Αν δεν καταναλώνετε τακτικά αυτά τα μικρά χρωματιστά φρούτα, ήρθε η ώρα να τα προσθέσετε στη διατροφή σας.
«Τα μούρα περιέχουν ελλαγικό οξύ, μια φυσική ένωση με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες», εξηγεί η δρ. Kerry-Anne Perks, γιατρός και δημιουργός περιεχομένου για την υγεία. Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό άγχος, έναν από τους παράγοντες που εμπλέκονται στη μετατροπή των κυττάρων. Εύκολα ενσωματώνονται σε γιαούρτια, χυλούς ή smoothies, συνδυάζοντας απόλαυση και πρόληψη.
2. Το λάχανο και τα σταυρανθή λαχανικά: οι πρωταθλητές της αποτοξίνωσης
Λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών… Αυτά τα λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών δεν είναι πάντα δημοφιλή, αλλά αποτελούν πραγματικούς συμμάχους της υγείας. «Είναι πλούσια σε ενώσεις που περιέχουν θείο, όπως τα γλυκοσινολικά, τα οποία υποστηρίζουν τις λειτουργίες αποτοξίνωσης του ήπατος και βοηθούν στην απομάκρυνση των ουσιών που μπορεί να είναι καρκινογόνες», εξηγεί η δρ. Perks. Η τακτική κατανάλωσή τους συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού. Για να διατηρηθούν οι ιδιότητές τους, προτιμήστε τα ελαφρώς βρασμένα στον ατμό ή ψημένα στον φούρνο.
3. Τα όσπρια: προστατευτική φυτική πρωτεΐνη
Συχνά παραμελημένα, τα όσπρια όπως οι φακές, τα κόκκινα ή μαύρα φασόλια και οι ρεβίθια είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών πρωτεϊνών. «Περιέχουν φυτοχημικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και αποτρέπουν τη μετατροπή τους σε καρκινικά κύτταρα», σημειώνει η δρ. Perks. Πλούσια σε ίνες, προάγουν επίσης μια καλή εντερική διέλευση, έναν παράγοντα ζωτικής σημασίας στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σαλάτα, σούπα ή σιγομαγειρεμένα, τα όσπρια αξίζουν μια θέση στο εβδομαδιαίο σας μενού.
4. Οι ντομάτες: η δύναμη του λυκοπένιου
Αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό.
«Το λυκοπένιο μελετάται ιδιαίτερα για τον ρόλο του στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη», αναφέρει η δρ. Perks. Και ενώ οι ωμές ντομάτες είναι εξαιρετικές, το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα όταν μαγειρεύεται. Σκεφτείτε λοιπόν σάλτσες σπιτικής παρασκευής, αποξηραμένες ντομάτες ή φαγητά που έχουν σιγοβράσει. Επιπλέον, το λυκοπένιο βοηθά και στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου, ένα σημαντικό όφελος κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
5. Το λάχανο (kale): το υπερ-τροφικό πράσινο φύλλο
Πολύ δημοφιλές στους λάτρεις της φυσικής υγείας, το λάχανο (kale) αξίζει τη φήμη του υπερ-τροφικού τροφίμου. «Περιέχει γλυκοσινολικά που βοηθούν στην υποστήριξη της αποτοξίνωσης, καθώς και βιταμίνη C και φλαβονοειδή που είναι γνωστά για την πρόληψη βλαβών στο DNA», εξηγεί η διατροφολόγος Amy Davis. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να μειώσουν τη χρόνια φλεγμονή και να συμβάλλουν στην επιβράδυνση των διαδικασιών που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου. Για να το κάνετε πιο εύπεπτο, μασήστε το με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι ή ενσωματώστε το στις σούπες, τα smoothies ή ακόμη και σε τσιπς στον φούρνο.
6. Η γλυκοπατάτα: πλούσια σε βήτα-καροτίνη και ίνες
Με την πορτοκαλί σάρκα και τη γλυκιά γεύση της, η γλυκοπατάτα δεν είναι μόνο ανακουφιστική, αλλά και θρεπτικός θησαυρός. «Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βήτα-καροτίνη, ίνες και βιταμίνη C, που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες», αναφέρει η Amy Davis. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν τη σωστή κυτταρική λειτουργία και θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Μαγειρεμένη στον φούρνο, σε πουρέ ή σε σπιτικές τηγανητές γλυκοπατάτες, ταιριάζει σε κάθε επιθυμία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News