![]() |
Γράφει η Ολυμπία Χ. Χουρσόγλου |
Παρακολουθούμε σήμερα αφιερώματα, ρεπορτάζ, άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θεωρούνται όσοι για ολόκληρη ή ορισμένη περίοδο της σχολικής τους ζωής εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες μάθησης εξαιτίας αισθητηριακών, νοητικών, γνωστικών, αναπτυξιακών προβλημάτων, ψυχικών και νευροψυχικών διαταραχών οι οποίες, σύμφωνα με τη διεπιστημονική αξιολόγηση, επηρεάζουν τη διαδικασία της σχολικής προσαρμογής και μάθησης. Στους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συγκαταλέγονται ιδίως όσοι παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, αισθητηριακές αναπηρίες όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες με χαμηλή όραση), αισθητηριακές αναπηρίες ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), κινητικές αναπηρίες, χρόνια μη ιάσιμα νοσήματα, διαταραχές ομιλίας-λόγου, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (φάσμα αυτισμού),ψυχικές διαταραχές και πολλαπλές αναπηρίες.
Κεντρικό πρόσωπο στην αντιμετώπιση μιας μαθησιακής δυσκολίας είναι ο Ειδικός Παιδαγωγός, του οποίου η παρέμβαση είναι συνεχής, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ο ρόλος του ξεκινάει κιόλας από τη διάγνωση, με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή κυρίως εκείνων των δοκιμασιών που εκτιμούν τις γλωσσικές ικανότητες.
Είναι αυτός που παρεμβαίνει και αλληλεπιδρά εκπαιδευτικά και θεραπευτικά μέσα από ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, αλλά και σε έφηβους και νέους με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, διάσπαση προσοχής, αυτισμό και νοητική υστέρηση. Καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περιπτώσεις παιδιών που έχουν δυσκολία στην ανάγνωση, τη γραφή, την ορθογραφία και την κατανόηση, μειωμένη συγκέντρωση προσοχής, ελλιπή ή λανθασμένη έκφραση συναισθηματικών, επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων και δυσκολία στην κατάκτηση καθημερινών "δεξιοτήτων ζωής".
Ο Ειδικός Παιδαγωγός είναι ο «διαμεσολαβητής» ανάμεσα στο παιδί και τη μάθηση του, ανάμεσα στους γονείς και τις προσδοκίες τους απέναντι στο σχολικό σύστημα και τους φορείς αυτού, ανάμεσα στο παιδί και την ίδια του την οικογένεια. Ο ρόλος του είναι παιδαγωγικός, συμβουλευτικός και υποστηρικτικός.
Ολυμπία Χ. Χουρσόγλου
Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός