Σάββατο 10 Μαΐου 2025

Λεμονάτες γαρίδες με ρύζι και ντοματίνια


Οι γαρίδες περιέχουν 2 πολύ ισχυρά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλη συγκέντρωση: Το αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο σελήνιο και την ασταξανθίνη, την αντιοξειδωτική χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το ιδιαίτερο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα των γαρίδων. Το σελήνιο, μάλιστα, ενδυναμώνει την αντικαρκινική άμυνα του οργανισμού, προστατεύοντας τις κυτταρικές μεμβράνες και το αίμα από το βλαβερό οξειδωτικό στρες.

Επίσης, οι γαρίδες είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή πρωτεΐνης. Ενδεικτικά, 120 γραμμάρια περιέχουν κοντά στα 25 γραμμάρια πρωτεϊνών, κάτι που δημιουργεί άμεσα το αίσθημα του κορεσμού. Είναι πολύ πιο ευκολοχώνευτες από το κόκκινο κρέας και η πρωτεΐνη τους είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας από τη μοσχαρίσια μπριζόλα. Για όσους θεωρούν ότι οι γαρίδες ανεβάζουν την χοληστερίνη, να πούμε πως όσοι τις καταναλώνουν με μέτρο και σποραδικά, δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς 10 γαρίδες δεν περιέχουν περισσότερη χοληστερίνη από το ημερήσιο επιτρεπτό όριο. Εκτός αυτού, περιέχουν ιδανική αναλογία Ω3 προς Ω6, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, υπέρταση και προβλήματα σακχάρου.

Υλικά (4 μερίδες)

  •     2 κούπες βρασμένο ρύζι μακρύκοκκο (περίπου 150 γρ. άβραστο)
  •     500 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες
  •     1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί ή ούζο
  •     3 κ.σ. ελαιόλαδο
  •     2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •     300 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  •     2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  •     1 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  •     xυμό από ½ λεμόνι
  •     ξύσμα από 1 λεμόνι
  •     αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  •     Βήμα 1: Αν οι γαρίδες είναι φρέσκες, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας το εντεράκι. Σε περίπτωση που είναι κατεψυγμένες, τις ξεπαγώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και ύστερα τις καθαρίζουμε κι εκείνες από το εντεράκι που έχουν στην ράχη τους.
  •     Βήμα 2: Βάζουμε στις γαρίδες λίγο ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού.
  •     Βήμα 3: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το κρασί (ή ούζο) μαζί με το λάδι. Πρώτα ρίχνουμε το αλκοολούχο και μετά το λάδι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο, τα ντοματίνια, τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
  •     Βήμα 4: Προσθέτουμε και τις γαρίδες και τις μαγειρεύουμε για 2 λεπτά γυρίζοντάς τες. Ρίχνουμε τον βασιλικό, το χυμό λεμονιού και λίγο νερό για να έχει υγρά το φαγητό μας. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 3-4’.
  •     Βήμα 5: Τέλος, προσθέτουμε και το βρασμένο ρύζι, ανακατεύουμε καλά για 1-2’ και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  •     Ενέργεια: 350 kcal
  •     Υδατάνθρακες: 25,6 γρ.
  •     Πρωτεΐνη: 27,9 γρ.
  •     Λιπαρά: 11,2 γρ.
  •     Κορεσμένα λιπαρά: 1,2 γρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News