Η αβγόφετα είναι το απόλυτο comfort food για πρωινό, όμως πολλοί αποθαρρύνονται να τη φτιάξουν γιατί συχνά βγαίνει πολύ λιπαρή όταν τηγανίζεται. Μπορεί να φαίνεται προφανές ότι η αβγόφετα ψήνεται σε τηγάνι, όμως το μαγειρικό αυτό σκεύος πολλές φορές ζεσταίνεται υπερβολικά γρήγορα, με αποτέλεσμα το ψωμί να καίγεται απέξω, ενώ μέσα παραμένει ωμό, καθώς δεν προλαβαίνει να ψηθεί σωστά.
Αντί γι’ αυτό, η Kristin Hoffman, επαγγελματίας σεφ γνωστή ως Baker Bettie, μοιράστηκε τη σπιτική της συνταγή για αβγόφετες που είναι «τέλεια τραγανές απέξω και αφράτες, σαν κρέμα, από μέσα». Η ίδια αναφέρει πως η συνταγή είναι εύκολη, αρκεί να τις ψήσετε στο φούρνο. Η Kristin εξηγεί: «Το μυστικό για τέλειες αβγόφετες στο ταψί είναι να προθερμάνετε πολύ καλά το ταψί μέσα στον φούρνο. Καλύτερα να γίνει καυτό το ταψί όσο ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά. Έτσι, η κάτω πλευρά του ψωμιού θα ψηθεί αμέσως όταν το βάλετε πάνω στο ταψί».
Το ψήσιμο στον φούρνο εξασφαλίζει ομοιόμορφη θερμοκρασία σε όλες τις πλευρές του ψωμιού, με αποτέλεσμα καλύτερη υφή και λιγότερο λιπαρό αποτέλεσμα. Επίσης, είναι πιο εύκολο γιατί δεν χρειάζεται να γυρίζετε τις φέτες ή να τις προσέχετε συνεχώς, όπως όταν τηγανίζετε. Είναι ένας απλός τρόπος να φτιάξετε επαγγελματικά τις αβγόφετες χωρίς κόπο, ιδανικός αν μαγειρεύετε για πολλούς.
Ωστόσο, αν θέλετε να ετοιμάσετε το ψωμί χωρίς τηγάνι, θα χρειαστεί είτε να το ψήσετε στο γκριλ είτε να ζεστάνετε καλά το ταψί πριν από το ψήσιμο στον φούρνο.
Πώς να φτιάξετε πιο νόστιμες αβγόφετες χωρίς τηγάνι
Υλικά (για οκτώ μερίδες):
- Οκτώ φέτες ψωμί
- Δύο αυγά
- 120 ml γάλα
- Μισό κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Λαδόκολλα, βούτυρο ή λίγο λάδι για το ψήσιμο
Οδηγίες:
- Τοποθετήστε τη σχάρα στη μέση του φούρνου και πάνω της ένα ταψί. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230°C (210°C αν είναι φούρνος με αέρα) για τουλάχιστον 20 λεπτά.
- Στο μεταξύ, ετοιμάστε το μείγμα για τις αβγόφετες: σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μπορείτε να προσθέσετε κανέλα σε αυτό το στάδιο, αν το επιθυμείτε, ή, αν προτιμάτε, να βάλετε το εκχύλισμα βανίλιας.
- Περιμένετε μέχρι ο φούρνος να έχει προθερμανθεί σωστά. Έχετε έτοιμες τις φέτες ψωμιού και το μείγμα αυγών κοντά σας. Χρησιμοποιώντας γάντι φούρνου, βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και ραντίστε το με άφθονο σπρέι μαγειρέματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε λάδι ή βούτυρο στο ταψί.
- Βουτήξτε κάθε φέτα ψωμί μέσα στο μείγμα αυγών, καλύψτε και τις δύο πλευρές και τοποθετήστε τις στο ταψί. Προσπαθήστε να το κάνετε γρήγορα, ώστε το ψωμί να σφραγιστεί όταν ακουμπήσει το ζεστό ταψί.
- Μόλις τοποθετήσετε όλες τις φέτες ψωμιού στο ταψί, βάλτε το ξανά στον φούρνο. Οι αβγόφετες θα πρέπει να ψηθούν μέσα σε 5 έως 8 λεπτά.
- Όταν βγάλετε τις αβγόφετες από τον φούρνο, θα είναι χρυσαφένιες με τέλεια τραγανά περιθώρια, ενώ στο εσωτερικό τους θα παραμένουν απαλές και αφράτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News