Το αγαπημένο μας φρουτένιο κέικ στην πιο υγιεινή και ανάλαφρη εκδοχή του.
Τα κέικ τα αγαπάμε πολύ και μας αρέσει να τα απολαμβάνουμε σε διάφορες εκδοχές. Όμως κάποιες φορές μπορεί να αναγκαστούμε να τα στερηθούμε, μαζί με άλλες παρόμοιες λιχουδιές που περιέχουν αλεύρι, λόγω κάποιων δυσλειτουργιών που μπορεί να προκύψουν στον οργανισμό μας. Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη, για παράδειγμα, είναι μια συνήθης διάγνωση τα τελευταία χρόνια για ενήλικες και παιδιά. Πολλοί βέβαια, ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζουν κάτι συγκεκριμένο ή διεγνωσμένο επιλέγουν να κόψουν ή έστω να μειώσουν τη γλουτένη για προληπτικούς λόγους στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.
Σε κάθε περίπτωση, τα καλά νέα είναι ότι η μη κατανάλωση γλουτένης δεν συνδέεται απαραίτητα με την απαγόρευση κατανάλωσης των αγαπημένων μας εδεσμάτων. Ευτυχώς μπορούμε πλέον να βρούμε μεγάλη ποικιλία γλυκών και αρτοσκευασμάτων με την ένδειξη “gluten free” στους φούρνους και στα ζαχαροπλαστεία. Μπορούμε επίσης να τα φτιάξουμε και στο σπίτι με αλεύρι χωρίς γλουτένη το οποίο υπάρχει παντού στην αγορά. Ακριβώς έτσι φτιάχνουμε και το κέικ μήλου που θα δείτε στην παρακάτω συνταγή το οποίο βγαίνει το ίδιο φουσκωτό και μυρωδάτο με το «κανονικό» ακόμη κι αν δεν περιέχει γλουτένη ούτε και βούτυρο.
Υλικά για 1 μέτρια μακρόστενη φόρμα
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη
- 150 γρ. ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο
- 3 αυγά
- 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του χωρίς γλουτένη
- 150 ml γάλα
- μια πρέζα αλάτι
- ¼ κ.γ. κανέλα
- 2 μεγάλα κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Στο μπολ του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε λίγο τη ζάχαρη μαζί με το λάδι. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι (μαζί με το αλάτι και την κανέλα) και το γάλα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αδειάζουμε στη φόρμα. Ρίχνουμε από πάνω τα μήλα έτσι ώστε να βυθιστούν στη ζύμη αλλά όχι εντελώς. Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του για να τσεκάρουμε αν ψήθηκε. Αν βγει καθαρό, είναι έτοιμο και το ξεφουρνίζουμε. Αν έχει υπολείμματα ζύμης και υγρασία, ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμα και τσεκάρουμε ξανά.
Tips
-Αντί για σπορέλαιο μπορείτε να φτιάξετε το κέικ με ταχίνι ή κάποιο καρποβούτυρο.
-Μπορείτε να φτιάξετε το ίδιο κέικ και με άλλα φρούτα της εποχής π.χ. αχλάδια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News