Το καταπληκτικό με αυτό το εύκολο και πολύ ζουμερό κέικ, είναι ότι τρώγεται ζεστό, σερβιρισμένο σε κουταλιές (από όπου παίρνει το όνομά του) με μία μπάλα παγωτό.
Οι χυμοί από τις φράουλες που τοποθετούνται πάνω στη ζύμη, σε όλη την επιφάνεια, γίνονται σαν μαρμελάδα, με το ψήσιμο και αυτό δίνει ακόμη περισσότερους πόντους στη γεύση.
Tip: το λεμόνι είναι πολύ σημαντικό, μην το παραλείψετε. Η οξύτητά του θα εμποδίσει τις φράουλες να γίνουν καφέ-γκρι όταν ψηθούν και θα ενισχύσει τη φυσική τους γλυκύτητα.
Το κέικ φυλάσσεται στο ψυγείο για 2 ημέρες, σκεπασμένο με μεμβράνη.
Αν θέλετε να σερβίρετε το κέικ και πάλι ζεστό, το βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων για 20 έως 30 δευτερόλεπτα.
Υλικά:
- σπρέι μαγειρικής, για το ταψί
- 250 γρ. φράουλες, χωρίς το πράσινο μέρος και κομμένες σε τέταρτα (περίπου 2 φλιτζάνια)
- 1 λεμόνι – ξύσμα και χυμό
- 1 στικ ( 113 γρ. ) βούτυρο, λιωμένο
- πρέζα αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι ( 100 γρ. ) + 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, χωρισμένη
- 1/3 φλιτζανιού πλήρες γαλα
- 1 φλιτζάνι ( 125 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- παγωτό βανίλια, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°.
Τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου στο κέντρο. Ψεκάζουμε ένα στρογγυλό ταψί 20 εκατοστών με σπρέι μαγειρέματος ή λαδώνουμε με το πινέλο σιλικόνης.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τις φράουλες, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε με λαστιχένια σπάτουλα το λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, σε μια ομοιόμορφη στρώση. Απλώνουμε με το κουτάλι τις φράουλες και όλους τους χυμούς τους, ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη, χωρίς να πιέζουμε καθόλου, για να εισχωρήσουν.
Ψήνουμε το κέικ για 35 έως 40 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια και οι άκρες να ροδίσουν. Οι χυμοί φράουλας στο κέντρο του κέικ θα κάνουν φουσκάλες, και αυτό είναι εντάξει—θα πήξουν και θα γίνουν σαν μαρμελάδα, αφού βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στον πάγκο της κουζίνας σας για περίπου 5 λεπτά.
Σερβίρουμε το κέικ ζεστό με κουτάλι, μαζί με παγωτό βανίλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News